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For any COVID-19 vaccination related queries or to escalate an incident please contact:  

england.swcovid19-cars@nhs.net 

Please note that going forward and in line with the RVOC and NVOC, RCARS will now 

operate between the hours of 8am and 6pm over the weekend. 
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NBS Booking System – AZ Clinic Booking Errors 
  

We are aware that there have been some issues with NBS booking people to AZ clinics in 
error. This has been raised with the national team as the system should default under 40s to 
Pfizer clinics.  

  
However, if this is their 2nd dose, as they were eligible due to being in Cohort 6 and at clinical 
risk then they can be offered AZ to complete the course  
Please see Question 20. Information for healthcare professionals on blood clotting following 

COVID-19 vaccination - GOV.UK (www.gov.uk)  
  
The JCVI statement relating to which vaccine the under 40s should have is as follows:   
  

As COVID-19 rates continue to come under control, we are advising that adults aged 18 to 39 
years with no underlying health conditions are offered an alternative to the 
Oxford/AstraZeneca vaccine, if available and if it does not cause delays in having the 
vaccine.   

JCVI advises on COVID-19 vaccine for people aged under 40 - GOV.UK (www.gov.uk)  
  
In the absence of a suitable alternative these individuals should still be offered the 
AstraZeneca vaccine, and may choose to receive the vaccine, provided they have been 

informed and understand the relative risks and benefits. They should be given the latest 
version of the COVID-19 vaccination and blood clotting leaflet 
(https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-vaccination-and-blood-clotting) 
COVID-19 Greenbook chapter 14a (publishing.service.gov.uk) Page 15  

 
 
 

 
PLEASE SHARE WITH ALL RELEVANT STAFF INVOLVED WITH THE 

VACCINATION PROGRAMME 

mailto:england.swcovid19-cars@nhs.net
https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-vaccination-blood-clotting-information-for-healthcare-professionals/information-for-healthcare-professionals-on-blood-clotting-following-covid-19-vaccination
https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-vaccination-blood-clotting-information-for-healthcare-professionals/information-for-healthcare-professionals-on-blood-clotting-following-covid-19-vaccination
https://www.gov.uk/government/news/jcvi-advises-on-covid-19-vaccine-for-people-aged-under-40
https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-vaccination-and-blood-clotting
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/984310/Greenbook_chapter_14a_7May2021.pdf


 

Roving Vaccinations and Clinics Not at The Designated Site 
 
A new standard operating procedure (SOP) for roving and mobile vaccination models is in 
development and which will replace some of the guidance currently contained within the SOP 

for LVS deployment in community settings.  
 
The new SOP will apply to all the roving models that LVS providers currently operate, 
including to care homes, the housebound, other residential settings or settings of multiple 

occupancy, temporary vaccination clinics (or ‘pop-ups’) and drive through clinics. It will also 
include new guidance on mobile clinics, for example, vaccination buses. 
 
Both the AstraZeneca and Pfizer/BioNTech vaccines can be used for roving vaccination 

models, depending on which vaccine is clinically appropriate for the patient cohort in question. 
Note however that for the purposes of avoiding vaccine waste, the Pfizer/BioNTech vaccine is 
not suitable for roving visits to the housebound as once diluted, the vaccine must not be 
moved between sites/locations.  

 
For guidance on transportation of the vaccine for the purposes of roving vaccinations, see the 
Specialist Pharmacist Service (SPS) website:  
• Transporting COVID-19 Vaccine Pfizer-BioNTech from Designated Sites to end user 

location  
• Transporting the COVID-19 Vaccine AstraZeneca from PCN designated sites to end user 

locations, patients’ homes and within the PCN Grouping  
 

The recent change in MHRA guidance for the Pfizer/BioNTech vaccine, extending the 
approved storage period of the unopened, thawed vial at 2-8°C from five days to one month 
(as reported in the 21/05 LVS update), will make planning for roving vaccinations models 
easier. You can read our letter on this change here. Please note though that the fragility of the 

vaccine has not changed. 

  

All COVID-19 vaccination queries and incidents should be directed to:  
england.swcovid19-cars@nhs.net 

https://www.england.nhs.uk/coronavirus/publication/standard-operating-procedure-covid-19-local-vaccination-services-deployment-in-community-settings/
https://www.england.nhs.uk/coronavirus/publication/standard-operating-procedure-covid-19-local-vaccination-services-deployment-in-community-settings/
https://www.sps.nhs.uk/articles/transporting-covid-19-vaccine-pfizer-biontech-from-pcn-designated-sites-to-end-user-location/
https://www.sps.nhs.uk/articles/transporting-covid-19-vaccine-pfizer-biontech-from-pcn-designated-sites-to-end-user-location/
https://www.sps.nhs.uk/articles/transporting-the-covid-19-vaccine-astrazeneca-from-pcn-designated-sites-to-end-user-locations-patients-homes-and-within-the-pcn-grouping/
https://www.sps.nhs.uk/articles/transporting-the-covid-19-vaccine-astrazeneca-from-pcn-designated-sites-to-end-user-locations-patients-homes-and-within-the-pcn-grouping/
https://www.england.nhs.uk/coronavirus/publication/letter-covid-19-vaccine-pfizer-biontech-change-to-shelf-life-when-stored-in-refrigerators-at-2-8c/
mailto:england.swcovid19-cars@nhs.net

