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Outpatient services should be provided virtually whenever possible to progress treatment 

where face-to-face contact is not required. Where this is not possible, the guidance below 

provides advice on referral to treatment (RTT) waiting time measurement where patients are 

not able, or do not wish, to come into a hospital setting, and where appointments are 

cancelled.  

How should we handle RTT clocks for: 

1. Patients who are self-isolating for 14 days in response to recent government 

guidance? 

This is covered by the guidance on patients who are ‘temporarily unfit’ for treatment. So, 

if the treatment is cancelled for clinical reasons (which include because the patient is self-

isolating and therefore temporarily unavailable for treatment), the RTT clock should 

continue to tick.  

2. Groups who are particularly vulnerable to COVID-19 (including those aged over 70 

and those in other vulnerable groups) and are asked to stay at home for 12 weeks? 

We expect that some patients in these groups will still be advised to come in for 

appointments/treatment as their condition is urgent and/or sites are available for them to 

come in safely.  

Where patients are advised not to come in, it will be appropriate in most circumstances 

to consider them ‘temporarily unfit’ for treatment and the RTT clock will therefore continue 

to tick. This will ensure that they remain on an active RTT waiting list and their waiting 

times are visible; they can then be prioritised accordingly as the situation changes. It is 

recognised that this may result in longer than expected waiting times for some patients.  

https://www.england.nhs.uk/statistics/wp-content/uploads/sites/2/2013/04/Recording-and-reporting-RTT-guidance-v24-2-PDF-703K.pdf
https://www.england.nhs.uk/statistics/wp-content/uploads/sites/2/2013/04/Recording-and-reporting-RTT-guidance-v24-2-PDF-703K.pdf
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In a limited number of cases, it may be appropriate to agree a review appointment with 

the patient and start a period of active monitoring. In this case, the RTT clock will stop on 

the date that the clinical decision to start active monitoring is made and the patient 

informed of this. Active monitoring must be agreed with the patient, and should not be 

retrospectively applied to a previous appointment. A new RTT clock will start when a 

decision to treat is made following a period of active monitoring. It is expected that clock 

stops for active monitoring will apply to only a few patients as agreeing a date for a 

follow-up appointment will be difficult in the current circumstances.  

Trusts should ensure that they maintain a local record of delays related to COVID-19, to 

aid good waiting list management and to ensure patients are treated in order of clinical 

priority. 

Patients who decline dates because they are fearful about coming into a hospital 

setting? 

The usual rules on patient choice will apply and the clock should continue to tick. Section 

7.1.1 of the guidance on ‘duration of patient-initiated delays’ may become relevant if 

patients could come to harm by repeatedly cancelling or failing to attend appointments: 

www.england.nhs.uk/statistics/wp-content/uploads/sites/2/2013/04/Recording-and-

reporting-RTT-guidance-v24-2-PDF-703K.pdf  

3. Patients who cancel or do not attend (DNA) because they are fearful about coming 
into a hospital setting?  

Patients who cancel are covered by Section 4.4.2.1 of the RTT recording and reporting 

guidance: www.england.nhs.uk/statistics/wp-content/uploads/sites/2/2013/04/Recording-

and-reporting-RTT-guidance-v24-2-PDF-703K.pdf)  

If a patient cancels, rearranges or postpones their appointment, this has no effect on the 

RTT clock, which should continue to tick. Patients should not be discharged back to their 

GP simply because they have cancelled or rearranged appointments; this should always 

be a clinical decision, based on the individual patient’s best clinical interest. 

The usual guidance will apply for patients who DNA; see Section 4.4.1.3 of the RTT 

recording and reporting guidance: www.england.nhs.uk/statistics/wp-

content/uploads/sites/2/2013/04/Recording-and-reporting-RTT-guidance-v24-2-PDF-

703K.pdf 

If a patient does not attend their first appointment following the initial referral that started 

their RTT clock, this clock will be nullified (ie removed from the numerator and 
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denominator for RTT measurement purposes), provided that the provider can 

demonstrate that the appointment was clearly communicated to the patient.  

Patient DNAs at any other point on the RTT pathway will not stop the RTT clock, unless 

the patient is being discharged back to the care of their GP. The action of discharging the 

patient will stop the clock provided that:  

• the provider can demonstrate that the appointment was clearly communicated to 

the patient  

• discharging the patient is not contrary to their best clinical interests, which may 

only be determined by a clinician  

• discharging the patient is carried out according to local, publicly available, 

policies on DNAs  

• these local policies are clearly defined and specifically protect the clinical 

interests of vulnerable patients (eg children) and are agreed with clinicians, 

commissioners, patients and other relevant stakeholders.  

If the above criteria are fulfilled, then the RTT clock stops on the date that the patient is 

discharged back to the care of their GP. 

4. Patients who have appointments cancelled because staff are unavailable?  

See Section 4.4.2.2 of the RTT recording and reporting guidance: 

www.england.nhs.uk/statistics/wp-content/uploads/sites/2/2013/04/Recording-and-

reporting-RTT-guidance-v24-2-PDF-703K.pdf  

If a provider cancels an appointment at any point in the RTT pathway, this has no effect 

on the RTT waiting time. The RTT clock should continue to tick. 

5. Patients who have appointments cancelled because a service has been 
suspended?  

Where a clinical assessment has been made and considers it is safe to temporarily 

suspend a service for some patients, the usual rules on provider-initiated cancellations 

will apply and the RTT waiting time clock should continue to tick.  

Section 4.4.2.2 of the RTT recording and reporting guidance gives more detail: 

www.england.nhs.uk/statistics/wp-content/uploads/sites/2/2013/04/Recording-and-

reporting-RTT-guidance-v24-2-PDF-703K.pdf 
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Should patients who wish to delay coming in, or who are unavailable to do so, be 

moved to a planned list?  

Patients should only be moved to a planned list where this is in line with current guidance on 

planned care: 

Planned care means an appointment/procedure or series of appointments/procedures as 

part of an agreed programme of care which, for clinical reasons, is required to be carried 

out at a specific time or repeated at a specific frequency. 

Delay related to COVID-19 is not a reason to add a patient to a planned list. 

See Section 5.1.1 of the RTT recording and reporting guidance for more information: 

www.england.nhs.uk/statistics/wp-content/uploads/sites/2/2013/04/Recording-and-reporting-

RTT-guidance-v24-2-PDF-703K.pdf   
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