
MUST follow 
direct award 

process A

Are you seeking to 
award a new 
contract for 

existing services?S
TA

R
T No

No

MUST follow 
direct award 
process B

Is the existing provider the 
only capable provider?

Is there unrestricted patient 
choice i.e., all providers 

that meet the requirements 
to deliver the service(s) are 

offered contracts?

Must NOT follow direct 
award process C. MUST 
follow either the most 

suitable provider 
process or the 

competitive process

Yes

Is there unrestricted patient 
choice i.e., all providers 

that meet the requirements 
to deliver the service(s) are 

offered contracts?

Are you of the view, taking 
into account likely providers 
and all relevant information 
available at the time, that 
you are likely to be able to 
identify the most suitable 

provider?

MAY follow the 
most suitable 

provider 
process (may 

also follow the 
competitive 

process)

No

MUST follow the 
competitive 

process

No

Yes

Yes

Yes

No

Is the considerable 
change threshold met 
(see Regulation 6(10) 

to 6(12)?

MAY follow direct 
award process C 

(may also follow the 
most suitable 

provider process or 
the competitive 

process)

Yes

Is the existing provider 
satisfying and likely to 
satisfy the proposed 

contract to a sufficient 
standard?

Yes

No

Yes

No


